Xiulets violetes

Després de passar per la lliga universitària i les divisions inferiors, Sarah Thomas ha aconseguit obrir-se camí a la lliga de futbol americà (NFL), un camp fins fa poc reservat només pel homes. Va ser el 7 de febrer de 2021 quan Thomas es va convertir en la primera dona que va arbitrar a la Superbowl, un dels grans esdeveniments de l’any. Tres mesos abans, Steffani Frappart havia estat la primera dona a arbitrar un partit de la Champions League de futbol. A Espanya, on encara no hi ha dones arbitrant a la Lliga, els col·legiats han utilitzat xiulets de color violeta per commemorar el dia internacional de la dona 2021.

Els futbolistes d’alguns equips han portat braçalets de color violeta en un cap de setmana reivindicatiu. I també electoral. Després d’una llarga campanya, en què s’ha parlat una mica, només una mica, de la dona i el Barça, Joan Laporta ha tornat a ser elegit president del FC Barcelona. Per fer callar les crítiques rebudes durant la campanya per no conèixer a les jugadores del Barça femení i comptar amb només una dona a la nova junta, Elena Fort, Laporta ha recordat que en la seva anterior etapa com a president va nomenar directora general Anna Xicoy.

La bretxa de gènere a l’esport encara és considerable, no només a l’arbitratge i a les juntes directives (a la del Reial Madrid es compta una directiva, Catalina Miñarro Brugarolas i a la de l’Atlètic de Madrid, cap) sinó també a les banquetes. La majoria dels equips de la majoria de les disciplines esportives estan dirigits per homes. En bàsquet femení, per exemple, el Girona va guanyar ahir la Copa de la Reina amb Alfred Julbe d’entrenador.

El pitjor, però, és que en qualsevol lloc del món segueixen produint-se episodis lamentables, com les desafortunades declaracions del president del comitè organitzador dels Jocs Olímpics del Japó, Yoshiro Mori, que el van portar a dimitir.

 «Quan augmentes el nombre de dones, si el seu temps per parlar no és limitat, tenen dificultats per acabar, la qual cosa és molt molesta. Les juntes es fan llarguíssimes. Els encanta competir una contra l’altra «, va dir Mori en una reunió en la qual es parlava d’incorporar més dones al comitè. Seiko Hashimoto, una esportista que va aconseguir diverses medalles en patinatge sobre gel i també va participar en proves olímpiques de ciclisme, ha substituït Mori.

Aconseguir la igualtat entre els gèneres i donar poder a totes les dones, tal com promouen els objectius de desenvolupament sostenible aprovats per l’ONU,a és un dels desafiaments de l’Agenda 2030. També es podria plantejar com un repte deixar d’usar xiulets violetes, ja que seria senyal que s’ha assolit la igualtat.