Quan et retires?

A certa edat arriba un dia que la pregunteta en qüestió cau a totes les entrevistes. Prou que ho saben Pau Gasol, Laia Palau, Alejandro Valverde, Valentino Rossi, Gigi Buffon i una bona llista d’il·lustres esportistes que, amb més de 40 anys, segueixen en actiu.

Un cas paradigmàtic és el de Suso García Bragado, de 50 anys. L’atleta (a la foto) es prepara per córrer els 50 quilòmetres marxa al Japó, en els que seran els seus vuitens Jocs Olímpics. Ningú al món ha estat olímpic tantes vegades com ell.

Pau Gasol, de 40 anys, tampoc es vol perdre els Jocs i per arribar al Japó ha escollit el camí que passa per Barcelona. Gasol ha tornat a casa per recuperar-se d’una llarga lesió amb l’esperança de jugar al Barça i a la selecció espanyola. A Tòquio, podria coincidir amb Laia Palau, de 41 anys, jugadora del Girona i capitana de la selecció de bàsquet.

Per raons que ara no vénen a el cas, la carrera dels jugadors de bàsquet és més llarga (Michael Jordan es va retirar als quaranta) que la dels futbolistes. Els porters, en tot cas, són els que segueixen més temps en actiu. Gianluigi Buffon, de 43 anys, és un referent. Amb la selecció d’Itàlia ha estat campió de món i amb la Juventus de Torí ha guanyat més de 25 campionats. Aquesta temporada, però, se li ha tornat a escapar la Lliga de Campions per la qual cosa no pot evitar que li preguntin: Gigi, fins que no guanyis la Champions no penses retirar-te?

Buffon ha passat a ser el porter suplent del seu equip però s’entrena com si fos el titular. Igual passa amb Pau, Laia i Alejandro Valverde, per citar alguns il·lustres veterans, que competeixen amb esportistes més joves.

Motivació no els falta i l’actitud amb la qual es prenen la feina és digne d’admiració, una sort per a aquells que valoren disposar d’un mirall en el qual mirar-se, una guia, un estímul permanent.

L’esport és un exemple per a les organitzacions que no adverteixen que els sèniors també son una solució i no només un problema, ja que ningú millor que ells poden orientar i acompanyar els més joves en el seu desenvolupament. En el teu cas, qui ha estat el teu mentor?

Foto: Marca